Sangiovese 2013, Castello di Magione, IGT Umbria, 13,5%
Jest to młode, aromatyczne wino o dobrej strukturze, pochodzące ze wzgórz Magione. Intensywna barwa rubinu, charakterystyczny pełny, subtelny aromat o mocno owocowej nucie. Na podniebieniu typowa odmiana o dobrej strukturze i długości. Doskonale podkreśla smak każdej potrawy. Dominują tu nuty ziemiste, leśne (tarnina, owoc czarnego bzu), czarna porzeczka. Sprawdzi się do gulaszów, grillowanej wieprzowiny.
This Sangiovese from the hills of Magione is young, fresh and wellstructured. Intense ruby red, it presents a full, delicate bouquet with strong fruity notes. On the palate it is typical of the varietal, with good structure and persistence. It is ideal paired with any dish, to enhance your everyday meals.
Cena brutto 39,99 zł/ 0,75l
—
Nero Cavalieri 2009, IGT Umbria, 14%
Wino całkowicie wypordukowane ze szczepu Pinot Nero, dojrzewa 6 miesięcy w dębowych beczkach. Wino ciekawe, rozwinięte, dojrzałe. Lekko ziołowe, są żołędzie, wędlina z dziczyzny. Wino niebanalne, niesie sporo intrygujących aromatów i smaków. Na podniebieniu zaskakuje harmonijną równowagą alkoholu, kwasowości i poziomu taniny, oraz niezwykłą długością. Doskonałe w połączeniu z łagodnymi serami, pierwszymi daniami, pieczeniami i mięsami z grilla.
Made entirely of Pinot Nero grapes that have been grown in the Trasimeno hills for centuries, this wine presents with a compact, ruby red colour. It is aged in barriques of French oak and the bouquet contains traces of minerals, with prominent spicy and balsamic notes. On the palate it reveals an optimal balance between alcohol, acidity and tannins, and is remarkably persistent. It is excellent paired with medium-seasoned cheeses, first courses, roasts and grilled meats.
Cena 68zł/ 0,75l
—
Morcinaia 2008, Castello di Magione, IGT Umbria, 14,5%
Superumbryjczyk. 40% merlot, 40% cabernet sauvignon, 20% sangiovese, 22 miesiące w beczce. Wino aksamitne. Są nuty fiołkowe, ziemiste, ziołowe. Jest spora koncentracja, ale i wyważenie całości. Widać, że owocowy materiał został starannie wyselekcjonowany – to wino po prostu musiało być dobre. Jest tu
nuta dymna, wędzonego mięsa, czarnej porzeczki, pieprzu. Wszystko kompletne, dobrze zgrane. Podawać do czerwonych mięs, dziczyzny i mocnych serów.
An impressive “Super Umbrian” blend of Merlot, Cabernet Sauvignon and Sangiovese grapes, carefully selected and harvested by hand. Ten months of passage in barrique, followed by a long period of aging in the bottle. The complex and carefully managed aging process creates a wine with remarkable depth, with an Intense ruby red colour and offers a full, elegant bouquet; in the mouth it is well balanced with exceptional character. Pair it with grilled red meats and wild game, and well seasoned cheeses.
Cena brutto 71,90 zł/ 0,75l
—
1113 – NOVECENTO – 2013
Specjalnie na rocznicę 900-lecia Zakonu Maltańskiego wyprodukowano wino „Novecento” – Rosso dell’’Umbria
Produkowane jest z wyjątkowego szczepu winorośli uprawianej w Umbrii, w sercu Włoch. To właśnie w Umbrii mieści się majestatyczny średniowieczny zamek Castello di Magione zbudowany początkowo jako szpital dla pielgrzymów podróżujących w XII wieku do Ziemi Świętej. Produkcję wina rozpoczęto w okresie Średniowiecza i od tamtej pory miejsce to stało się wpływową lokalizacją w historii przemysłu winnego na całym świecie. Ta wybitna mieszanka Merlota i Sangiovese idealnie harmonizuje się z pieczeniami i potrawami z dziczyzny.
Produced by the Castello di Magione, situated on the Umbrian hills, in the green heart of Italy, is a blend of Merlot and Sangiovese ideal for meat dishes and game. It is limited annual edition – numbered bottles also for collection to celebrate the 900TH. Anniversary of the “PIE POSTULATIO VOLUNTATIS” Papal Bull, with which Pope Pasquale II brought the Order of Malta under the protection of the Holy See on the 15th. February 1113.
Cena 79zł/ 0,75l
—
WYPRZEDANE
Carpaneto 2010, Castello di Magione, IGT Umbria, Włochy, 14%, pojemność butelki 0,75l
40% sangiovese, 30% merlot, 20% cabernet sauvignon, 10% gamay). Wino trochę „wiejskie”, mocno ewoluowane. Aromat jest atrakcyjny i ciekawy. Są nuty pieczonych kasztanów, wiśni, dymu. W ustach ujawnia się pieprz, marmolada, gorzka czekolada, zioła a przede wszystkim wędzona śliwka niosąca słodkawą nutę. Wino wykonane solidnie choć w aromatach jest znacznie ciekawsze. Podawać do pieczonych żeberek.
Cena 68zł za 1 but. lub 59zł/ szt. przy zakupie min 3 butelek